"Izuen gordelekuetan barrena" berrirakurriz - Arandia Morgaetxebarria, Ane (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo", 2026)
Joseba Sarrionandiaren lehen poesia-lana da Izuen gordelekuetan barrena. Liburua argitaratu zenean, 1981. urtean, harrera kritikoak lana nabarmendu zuen. Laneko olerki batzuk beste bilduma batzuetan argitaratu arren, 2014an heldu zen liburuaren edizioa, itxuraldatuta eta hainbat aldaketa esanguratsurekin. Aldaera horietatik, edizio berrituko hitzaurretik eta idazleak azken urteetan egindako adierazpenetatik abiatuta, liburuaren irakurketa berritua proposatzen da artikulu honetan, argitaratuta zen garaian asko aipatu ez ziren zenbait ezaugarriri erreparatuz. Asmo estetikoaren bulkadapean idatzitako ordena poetiko baten proposamentzat aditzen dugu liburua, eta hizkera literarioa sortzeko ahalegina nabarmenduko genuke.