Basque legacy in the New World: on the surnames of Latin American presidents - Salaberri, Patxi; Salaberri, Iker (Anuario del Seminario de Filología Vasca "Julio de Urquijo", 2011)
Artikulu honetan Erdialdeko eta Hego Amerikako herrialdeetako presidente batzuek dituzten eta izan dituzten euskal jatorriko deituren etimologia azaltzen dugu. Abizenok euskararen barnean sortu ziren, Euskal Herrian, eta euskaldunek Ameriketara emigratu zutelarik eraman zituzten berekin. Aztertzen diren deitura gehienak etxe edo toki izenak dira, baina aintzat hartu behar da oikonimikoek, askotan, etxe izengoitietan dutela sorburu, hots, antroponimikoak zirela hasmentan. Ahal izan dugunean abizena iturriarekin lotu dugu, etorkiz etxe edo leku izena zenean, alegia, deitura sortu zen etxe edo lekuarekin batu dugu.