Kode-alternantzia elebidun gazteetan: DS nahasiak - Iriondo, Alejandra (Gogoa, 2017)
Bi hizkuntzatako elementu lexikoak edota gramatikalak hizketaldi berean txertatzeari hainbat izen eman zaizkio literaturan. Ingelesez code-switching (CS) eta code-mixing (CM) esan izan zaio: azkeneko horrek, CMk, nahasketa kutsua dauka eta CSk, aldiz, txandakatzeari gehiago egiten dio erreferentzia. Euskaraz ere hainbat deitura hartu izan ditu fenomeno honek. Kode-alternantzia (Amonarriz 2008, Ezeizabarrena 2014), hizkuntza-lerratzea (Epelde & Oyharçabal 2013), kode-trukaketa (Rotaetxe 1999), zein kode-aldaketa (Aurrekoetxea & Unamuno 2011). Elebidunak diren gizarteetan oso ohikoa eta zabaldua den fenomenoa da, hizkuntza-ukipenaren ondoriozko fenomeno bat baitugu. Lan honetan sintagma barruko KA aztertuko da eta euskara-gaztelania Determinatzaile Sintagma (DS) nahasiei erreparatuko zaie, batez ere hizketaldiko hizkuntza nagusia gaztelania denean euskarazko DS nahasiak txertatzeari.