Barbakoak sorturiko HAPak

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

##plugins.themes.bootstrap3.article.sidebar##

Liher Larrinaga Basarrate Dani Zuazagoitia Rey-Baltar

Laburpena

2004ko udan, UEUren kimika sailak «Kimikaren bideak Prestige eta Sukaldean zehar» ikastaroa antolatu zuen Iruñean. Bertan, besteak beste, hidrokarburo aromatiko polizikloen nondik norakoak aztertu ziren. Hidrokarburo aromatiko polizikloen (HAPen) inguruan egindako ikerketa lana dugu beste hau. Jatorria, eraketa, propietateak, eta nomenklatura edo izendapena dugu aztergai. HAPen jatorria anitza da, eta gure kasuan sukaldean sorturiko HAPak aztertuko dira. Alegia, HAPak eta sukaldea uztartzen dituen gaia jorratuko dugu hemengo artikuluan, adibide adierazgarri
bat erabilita: barbakoa. Horrela, HAPak eratzeko aldagaiei buruzko hausnarketa egingo da. Era berean, xehetasun batzuk eskainiko dira HAPek metabolismoan zehar egiten duten ibilbideari buruz zein toxikotasunari buruz. Azkenik, gaur egun dauden sukaldaritza bide azkarrei buruzko gogoetak ere gauzatuko dira.
Abstract 124 | PDF Downloads 126

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Atala
Ale Arrunta